Yale kardiyologları tarafından “başparmak-avuç içi testi” olarak adlandırılan bu testte, kişi ellerini avuç içleri yukarıda olacak şekilde bir masanın üzerine koyuyor ve başparmaklarını avuç içeri doğru uzatıyor.
“PARMAK UZANIYORSA AORT ANEVRİZMASI İHTİMALİ YÜZDE 98”
Dr. Whittington’a göre eğer başparmak avucun içinde geçip, elin dışına kadar uzanıyorsa, kişinin aort anevrizması olma ihtimalinin yüzde 98.
Başparmağınızın bu kadar uzanmasının, atardamarlarınızda tehlikeli şişmelere yol açabilecek bir kolajen eksikliğine sahip olduğunuzun işareti olabileceğini iddia eden Acil servis doktoru,”Araştırmalar, aort anevrizması olan herkesin testi doğru çıkmasa da, testi doğru çıkanların anevrizma olma ihtimalinin yüzde 98 olduğunu göstermiştir” dedi.
VİDEO VİRAL OLUNCA DOKTOR ORTADAN KAYBOLDU
Acil doktorunun paylaştığı başparmak testi sosyal medyada kısa sürede viral hale gelirken, Dr. Whittington’ın TikTok hesabını kapatıp ortadan kaybolması kullanıcıları paniğe sürükledi.
Başparmak testini yapıp sonucu paylaşan insanlar endişelerini paylaşırken devreye kardiyologlar girdi.
“PANİĞE GEREK YOK”
Sanford Health’den Dr. Muhammad Siyad Panhwar, kullanıcılara “paniğe gerek yok” derken avuç içi-başparmak testinin kollajen eksikliğinin bir işareti olabileceğini doğruladı fakat bunun anevrizmanın kesin bir doğrulaması olmadığını belirtti:
“Merak etmeyin aniden anevrizmadan ölmeyeceksiniz. Avuç içi-başparmak testi pozitifse ve ailenizde kolajen bozukluğu öyküsü varsa, doktorunuza danışmalısınız, hepsi bu.”
Kardiyotorasik cerrah Dr. Kenan Yount da bazı kolajen bozukluklarının aort anevrizmalarıyla bağlantılı olduğunu doğrularken avuç içi başparmak testinin nereden çıktığını anlattı:
“Basit test, 2021 yılında Yale’deki kardiyologların kalp ameliyatı için halihazırda hastanede olan 305 hasta ile yaptıkları çalışma ile ortaya çıktı. Servisteki 305 hastanın 93’ü aort anevrizması nedeniyle oradaydı ve yapılan başparmak testi hastaların yüzde 98’inde doğru çıktı. Dr. Whittington’un iddiası buna dayandırılabilir.”