Partnerinizle bir sonraki kavganızda sessizliği deneyin

Posted by

İlişkilerimizi zengin ve ilginç kılan farklılıklarımızdır, ama aynı zamanda çatışma kaynağı da olabilen farklılıklarımızdır. Hepimizin farklı iletişim tuhaflıkları vardır: bir sohbete müdahale etmeden önce ne kadar bekleriz; yüksek sesle mi düşünüyoruz yoksa bilgiyi içsel olarak mı işliyoruz; Konuşmalara hakim olmaya mı yoksa daha çok dinleyici olmaya mı eğilimliyiz

? Bunlar iyi ya da kötü değil ama başkalarıyla nasıl bağlantı kurduğumuzu etkiliyor. Bu özellikler kişiliklerimiz, tercihlerimiz, kültürümüz ve güç dinamiklerimiz tarafından belirlenir. Herkesin birbiriyle konuştuğu bir aileden geliyor olabilirsiniz ama bu kimseyi rahatsız etmiyor. Arkadaşınız da aynı şeyi yapan bir aileden geliyor olabilir ama bu incitici veya küçümseyen bir davranış olarak görülüyor. Sadece bu farklılıklara dikkat etmek, küçük sürtüşmeleri çatışma noktasına varmadan önce tespit etmemize ve tartışmamıza yardımcı olabilir.

“Sessizlik, kendi içimizde ve birbirimiz için neler olup bittiğini anlamaya çalışmamızı sağlar.”

Sessizlik güçlü bir araç olabilir çünkü konuşmadaki herkesin olup biteni anlamasını sağlar. Dışarıdan hiçbir şey olmuyormuş gibi görünebilir ama içeride herkesin düşünceleri hızla harekete geçiyor, duygularımız aşırı hızlanıyor olabilir. Sessizlik, kendi içimizde ve birbirimiz için neler olup bittiğini anlamaya çalışmamızı sağlar. Bu duraklama, düşünmeye sevk edebilir: Gerçekten düşündüğüm ilk şeyi ağzımdan kaçırmak mı istiyorum, yoksa bunun potansiyel sonuçlarını düşünmek için bir dakikamı mı ayırmalıyım? Anlaşılmaya çalıştığımız anın sıcağında, neden haklı olduğumuzu tekrarlamak, detaylandırmak veya yeniden açıklamak cazip gelebilir. Ancak diğer kişi, sözünü kesmeden yanıt verebilmek için bir duraklama bekliyor olabilir. Ara vermezsek asla bilemeyeceğiz! Durun, nefes alın, merak edin.

Tersine, sesinizi kullanmanın güçlü olduğu zamanlar da vardır. Pek çok insan sessiz kalmayı seçiyor çünkü hâlâ nasıl hissettiklerini paylaşma riskini taşıyorlar. Belki şikayetçi ya da baş belası olarak görüleceksiniz; kavga etmeye başlayacak ya da işinizi ya da ilişkinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaksınız. Ya da bir başkasının size kızmasından ziyade ona kızmak sizi daha rahat hissettirebilir; böylece gerçek duygularınızı gizlersiniz ve bu da ilişkilere gerçekten zarar verebilir.

Bir ilişkinin olumsuz, gerilim dolu kısımlarını hiç gündeme getirmezseniz, bu ilişkinin kalitesini tüketir Altın standart, tüm tarafların deneyimlerini – fiziksel ve duygusal olarak – ilişkiyi güçlendirecek şekilde dürüstçe paylaşabilecekleri iki yönlü konuşmalar yapmaktır.

İşte bir örnek: Bazı çiftler, bir kişinin dürtüsünün doğrudan olmak ve sorunları çözmek olduğu, diğer kişinin içgüdüsünün ise sakin kalmak olduğu olumsuz bir döngüde çalışırlar. Sakinlikleri ya bunun ne kadar büyük bir sorun olduğunu anlamadıklarını ya da umursamadıklarını gösteriyor ve bu yüzden ilk kişi onlara ulaşmak için tırmanıyor. Bu döngüyü kırmak için, birbirinize nasıl okumanız gerektiği konusunda birbirinize tavsiyelerde bulunmak, “Bunun benim için ne kadar önemli olduğunu anlamanızı istiyorum” veya “Sakin kalmaya çalışıyorum bu yüzden sakin kalmaya çalışıyorum” gibi şeyler söylemek yararlı olabilir. Seni duyabiliyorum çünkü bunun önemli olduğunu biliyorum.”

Ve bunun statik bir şey olmadığını belirtmek önemlidir. Bir ilişkide çok fazla konuşmaya eğilimli olan siz olabilirsiniz. Bir diğerinde ise bir şeyler söylemesi gereken sessiz kişi siz olabilirsiniz. Hepimiz bu davranış kalıplarına düşeriz. Çatışma ortaya çıktığında kendinizi aynı engellere takılıp düşerken bulursanız, dinamiği daha iyiye doğru değiştirip değiştiremeyeceğinizi görmek için yeni çalışma yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir